En person går stavgång i en grön skog. Foto: AdobeStock

Tips inför sommaren

Tänk om mina mediciner tar slut? Hur får jag vård på annan ort? Har jag tillräckligt med hjälpmedel? Här är en lista med några saker som kan vara bra att tänka på inför sommar och semester.

Fyll på dina recept

Förnya dina recept i god tid så att du inte plötsligt står utan läkemedel i sommar. Skulle din läkare vara på semester kan du behöva träffa en annan läkare för att förnya ditt recept. 

Du som är listad på en vårdcentral som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde kan förnya dina recept via appen Alltid öppet.

Om du ska resa utomlands och behöver ta med dina läkemedel, eller om du behöver köpa läkemedel utomlands så finns bra information på 1177- resa med läkemedel.

Se till att du har tillräckligt med hjälpmedel hemma

Du som använder förbrukningshjälpmedel som till exempel diabeteshjälpmedel eller näringsdrycker bör se till att du har tillräckligt av dem hemma. Kontakta din vårdgivare i god tid om du behöver få fler hjälpmedel utskrivna.

Visste du att du också kan få förbrukningshjälpmedel levererade till valfri adress i Sverige? Det kan vara praktiskt om du vistas någon annanstans i sommar.

Läs mer på Förbrukningshjälpmedel i hemmets webbplats - fhh.regionstockholm.se.

Du som behöver vård på annan ort

Du som vet att du i sommar kommer att behöva vård på annan ort än där du vanligen bor, bör prata med din ordinarie vårdgivare. De kan då hjälpa dig att hitta en lämplig vårdgivare på din semesterort.

Ta med dig frikortet

Ditt elektroniska frikort fungerar i Stockholms län och på Gotland. Tror du att du kan behöva vård i övriga Sverige rekommenderar vi att du beställer ett frikort på papper att ta med dig. Det kan du göra via 1177.se

Vård i Stockholms län i sommar

Ring sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för råd och hjälp dygnet runt.

Vänd dig i första hand till din vårdcentral eller husläkarmottagning om du behöver vård i sommar. Många av dem kan erbjuda videobesök med sjuksköterska eller läkare.

Du kan själv boka videomöte med läkare i Alltid öppet-appen alla dagar i veckan klockan 7-21. Klicka på "Vårdcentral online".

Du kan också chatta med din vårdcentral i appen Alltid öppet om du har haft en vårdkontakt med dem någon gång under de senaste tre åren. Det är ett snabbt och enkelt sätt att få svar på dina frågor.

Behöver du träffa en läkare, men har svårt att ta dig hemifrån kan du få besök av en jourläkare. Jourläkarna gör hembesök på kvällar, nätter och helger, när vårdcentralen har stängt. Det är sjuksköterskorna på telefonnummer 1177 som gör bedömningen om du kan få hjälp av en jourläkare.

Foto: AdobeStock

Publicerad 2023-05-15