Marie Kierkegaard, fysioterapeut vid Centrum för neurologi, visar en balansövning.

Fler balansfilmer

Nu finns två nya filmer med balansövningar som du kan testa. Klarar du till exempel att stå på ett ben med ett knä lyft? Eller att stå i friarställning? Prova dig fram till en svårighetsgrad som är tillräckligt utmanande för just dig.

Det är Sara Wessberg och Marie Kierkegaard, båda fysioterapeuter vid Centrum för neurologi inom Akademiskt specialistcentrum, som även den här gången visar hur du gör balansövningarna. 

Filmerna finns på Centrum för neurologis webbplats så att du ska kunna titta på dem när det passar dig att träna. Marie Kierkegaard uppmanar dig som behöver träna din balans att jobba med övningarna ofta och gärna ta i lite extra.

— För att balansövningar ska göra nytta är det viktigt att du hela tiden utmanar din förmåga. Därför ska du faktiskt göra övningar som du känner är lite för svåra för dig. Men gå inte på den svåraste övningen direkt, utan börja gärna med någon av de lättare och pröva dig fram, säger Marie Kierkegaard.

När du tränar balansen bör du se till att ha en vägg eller ett stadigt föremål, till exempel en stol, inom räckhåll. Då kan du ta stöd om du skulle råka tappa balansen.

Här hittar du filmerna

Du hittar både de nya och äldre balansfilmer på Centrum för neurologis webbplats här: Rörelseövningar - neurologicentrum.se (länken öppnas i nytt fönster).

De nya filmerna ligger direkt efter filmen om varför balansövningar ska vara utmanande. 

Lycka till!

Publicerad 2023-09-19