Se till att ha läkemedel för en månad hemma
Vi rekommenderar att du som är patient hos oss alltid har en månads förbrukning av receptbelagda läkemedel hemma.
— På senaste tiden har vi märkt att många läkemedel vi skriver ut ofta blir restnoterade, och alltså inte finns tillgängliga när en patient vill hämta ut dem. Det innebär en risk, särskilt för patienter som behöver medicinera regelbundet mot kroniska sjukdomar, säger Sofia Ernestam som är verksamhetschef för Akademiskt specialistcentrum.
Det här kan få till följd att du som patient kan behöva komma in till mottagningen och få dropp, i stället för att själv ta din medicin hemma. Det kan också leda till att du och vårdpersonal får leta bland apotek som kan ha läkemedlet hemma eller att din läkare behöver skriva ut ett nytt recept på ett likvärdigt preparat.
Därför rekommenderar vi dig att se till att du alltid har en månads förbrukning av dina receptbelagda läkemedel hemma. Samt att du hela tiden ser till att fylla på dina läkemedel med uttag som går att göra inom högkostnadsskyddet.
Bygg upp ditt lager successivt
Det bästa är om du själv bygger upp ditt lager av läkemedel successivt och inte hämtar ut allt på en gång. Detta eftersom du annars riskerar att dina läkemedel passerar sista förbrukningsdatum. Därför behöver du också hela tiden ta från ditt lager med läkemedel, samtidigt som du fyller på med nya.
— Inom Akademiskt specialistcentrum skriver vi ofta ut läkemedel för ett helt år i taget, men så mycket ska du alltså inte hämta ut på en gång. Börjar du närma dig slutet på ditt recept bör du kontakta den som skrivit läkemedlet till dig minst en månad innan läkemedlet tar slut, säger Sofia Ernestam.
Du får hämta ut en begränsad mängd läkemedel inom högkostnadsskyddet vid ett tillfälle. När två tredjedelar av förbrukningstiden gått sedan du senast hämtat ut ett läkemedel inom högkostnadsskyddet, har du på nytt möjlighet att göra ett uttag inom högkostnadsskyddet. Det bästa är därför om du bygger upp ett lager successivt med en vecka per uttag.
— Vi arbetar för att försöka få till en större lagerhållning av läkemedel i hela Sverige. Även chefläkarna inom regionerna lyfter det behovet i olika sammanhang. Men innan vi nått en förändring rekommenderar vi som sagt att du själv ser till att ha läkemedel för en månad hemma, säger Sofia Ernestam.
Mer om högkostnadsskyddet
Du kan läsa mer om hur högkostnadsskyddet fungerar på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets webbplats här: Så fungerar högkostnadsskyddet – tlv.se (länken öppnas i nytt fönster)
Publicerad 2023-01-05
Senaste nyheterna
- ”Ser helheten i det dagliga arbetet”
- Susanne Sundqvist gillar sitt jobb som forskningssjuksköterska
- Höga betyg till specialisttjänstgöring på Centrum för diabetes
- Jelena Mossiaguine gillar sitt jobb som specialistläkare
- Desireé Berglund gillar sitt jobb som forskningssjuksköterska
- Så tyckte patienter om oss 2023
- Träna din rörlighet med nya filmer
- Ny avgift 1 januari 2024
- Håll koll på dina blodfetter
- ”Jag vill att ni säger mitt namn” – personcentrerad vård i sin essens