CarbCount - studie om kost vid typ 2-diabetes

Under lång tid har det varit stridigheter kring vilka kostråd som är bäst för personer med typ 2-diabetes. Vi genomför studien CarbCount eftersom vi vill undersöka hur det faktiskt ligger till. Vill du vara med?

I den här CarbCount-studien jämför vi två olika kostbehandlingar för typ 2-diabetes. Målet är att långtidsblodsockret ska landa på normala nivåer, utan hjälp av läkemedel. Deltagarna i studien kommer att lottas till en av två grupper.

Kalorirestriktion följd av klassisk diabeteskost

Den ena gruppen i CarbCount kommer att få kostersättning under tre månader. Antalet kalorier reduceras då till runt 800 kcal per dag.

Efter det introduceras vanligt mat långsamt igen. Under studiens resterande tolv månader får deltagarna i denna grupp sedan äta en nyttig lågfettkost (klassisk diabeteskost), med målet att bibehålla viktnedgången.

Kost med låg andel kolhydrater

Den andra gruppen i CarbCount kommer att få testa en lågkolhydratkost. Under studiens första tre månader kommer den att vara strikt. Deltagarna ska då inte äta mer än maximalt 30 gram kolhydrater per dag. Sedan får de börja äta lite mer kolhydrater, men inte mer än 80 gram per dag.

Under studiens gång har samtliga deltagare tillgång till en digital plattform. Denna bidrar med information och praktiska tips om de respektive dieterna. Där finns även lämpliga recept och möjligheter att enkelt skapa inköpslistor samt göra veckoplaneringar.

Alla deltagare kommer att få stöd att följa kosten en dietist eller diabetessjuksköterska. En läkare kommer att övervaka blodvärden och dosera läkemedel.

Vill du vara med?

Vi söker dig som är över 20 år och har haft diagnosen typ 2-diabetes i mindre än 6 år. Du behöver också kunna ta dig till vår mottagning på Solnavägen 1 E i Stockholm vid tre tillfällen. 

Stämmer det in på dig så kan du antingen ringa 08-123 671 76 eller anmäla dig via e-tjänsterna på 1177.se. 

Gör så här för att anmäla dig via 1177.se

Du kan använda den här länken för att direkt logga in på 1177.se och anmäla dig till studien: Anmälan till våra kurser/studier - 1177.se (inloggning krävs)

Eller så kan du följa de här stegen:

  • Logga in på 1177.se med hjälp av e-legitimation 
  • Klicka på länken där det står ”Mottagningar-Hitta och lägg till”
  • I sökfältet som kommer upp skriv in ”Centrum för diabetes”
  • Nu dyker Centrum för diabetes, Norrmalm, upp nedanför sökfältet, klicka på den
  • Klicka sedan på ”Lägg till mottagning” på höger sida av skärmen
  • Du hamnar nu på din egen profil igen. Halvvägs ner i mitten på skärmen ligger nu Centrum för diabetes som vald mottagning
  • Klicka på Centrum för diabetes
  • Klicka på länken ”Anmälan till våra kurser/studier” och bocka sedan i  ”CarbCount – kost och typ 2-diabetes”.
  • Klicka på ”Skicka” längst ned.

Varmt välkommen med din ansökan!